sklep ze świeżą kawą

spontanicznym procesie i różnorodnych wynikach oczywiste jest, że miłośnicy kawy zaczęli zaznajamiać się z kolejnymi metodami Kawa świeżo palona sklep W podobny sposób cylindryczne palarnie zostały umieszczone w Wielkim Kairze w XVII wieku Sklep ze świeżą kawą Urządzenia te objęły ziarna, pozwalając na nagrzewanie się w środku komory Palarnia kawy Zapewniały również osobliwe korby, które konsekwentnie niosły ziarna, gdy urządzenie było trzymane nad otwartym ogniem. Ten projekt mógł oznaczać również zminimalizowanie oparów, co doprowadziło do tego , że palenie kawy było komfortowe. Palarki cylindryczne były udoskonalane i dopieszczane przez lata, ale główna koncepcja pozostała taka sama. Projekt pokazał się w Europie i obu Amerykach, gdy kolonializm rozrósł przemysł kawowy i powstały liczne kawy rzemieślnicze na całych kontynentach. Palenie kawy nie było inne od wszystkiego, co działo się w tych czasów. W XIX wieku w USA i Europie zapewniono różne patenty na komercyjne palarnie, mimo iż sporo osób w dalszym ciągu paliło własne małe porcje w swoich własnych pracowniach palarniach. Dużo wczesnych przemysłowych palarni było po prostu sporymi cylindrami osadzonymi nad źródłem ciepła. Do czasu wniesienia dostaw gazu w ośrodkach miejskich stosowano drewno bądź węgiel. Lecz to zapewniło kawie dymny smak, zatem w momencie gdy gaz ziemny stał się osiągalny , szybko stał się popularnym źródłem ciepła palarni. Richard Evans opatentował pierwszą palarnię kawy na dużą skalę w Wielkiej Brytanii w 1824 roku. Umożliwiał on użytkownikom modyfikację pełnego cylindra dla opróżnienia, jak też miał do dyspozycji „analizator”, który zezwalała na pobieranie próbek. W 1846 roku w Bostonie James Carter opracował „wysuwaną” palarkę. Był to żelazny bęben dopasowany do pieca. Cały cylinder musiał zostać wyciągnięty z pieca, a drzwiczki na ścianach bębna otwierały się , aby pozwolić na wysypanie kawy na podłogę tudzież na tace celem ostygnięcia. Była to średnio efektywna jak również niebezpieczna metoda, jednak powstawały z niej niesamowite kawy rzemieślnicze. W 1864 roku w USA Jabez Burns otrzymał patent na profesjonalną palarnię kawy. Projekt Burnsa był zamkniętym cylindrem ulokowanym w cegle. Zawierał mechanizm celem otwierania do opróżniania ziaren bez wyciągania cylindra z płomienia i podwójną śrubę w miejscu cylindra, która odpowiednio rozdzielałaby ziarna. Te innowacje spowodowały , że pieczenie stało się naprawdę spójne, a proces zdecydowanie mniej niebezpieczny. Firma Burnsa zapewniała później tacę chłodzącą z przodu palarni z ulokowanym poniżej wentylatorem, aby przenosić powietrze przez ziarna. Te cechy utworzyły start dla innowacyjnej palarni kawy. W 1868 roku w Niemczech Alexius van Gulpen połączył siły z Theodorem von Gimbornem i Johannem Heinrichem Lensingiem, aby mieć firmę, która przemianowała się w Probat. W 1880 roku zaczęli się starać o patent na Kaffeeschnellröster („szybką palarnię kawy”), co jak twierdzili miało istotne znaczenie w odniesieniu do rozwoju palarni bębnowej i spowodowało , że na całym świecie pojawiły się coraz to ciekawsze kawy rzemieślnicze. Wraz ze wzrostem dostępności energii elektrycznej na połączeniu XIX i XX wieku przemysł palenia kawy dostosował się. Silniki elektryczne sprawiły , że prażenie okazuje się naprawdę mniej pracochłonne. A z tego powodu iż ciepło elektryczne jest więcej przewidywalne niż otwarte płomienie, strategia była naprawdę spójna , a także dużo mniej skomplikowana. Pierwszy raz palacze mogli monitorować ekspozycję na ciepło z pewną rzetelnością i mieli wyższą zdolność do opracowywania warunków wpływających na bardzo różne kawy rzemieślnicze. Palarki bębnowe

Opracowano przez: Wojtek